تصادف در خودروهای نامتعارف و نحوه پرداخت خسارت در آنها (قسمت دوم)
آقای پرویز خسرو شاهی قائم مقام بیمه مرکزی در یادداشتی به نحوه پرداخت خسارت در مورد خودروهای نامتعارف پرداختند. با ذکر یک مثال میتوان ابعاد این دگرگونی در مسوولیت راننده مسبب حادثه نسبت به خودروهای زیاندیده را به نحو بهتری نشان داد. فرض میشود در یک حادثه رانندگی، به خودرویی که قیمت آن ۴۰۰ میلیون تومان است به تشخیص کارشناس ارزیابی خسارت ۲۰ میلیون تومان خسارت وارد شده است. حال سوال این است که مسوولیت مالی راننده مسبب حادثه یعنی مبلغی که راننده مقصر حادثه باید به خودروی زیاندیده بپردازد چقدر است؟ در صورتیکه سقف تعیینشده برای مسوولیت راننده مسبب حادثه در تبصره ۳ ماده ۸ قانون بیمه شخص ثالث مصوب اردیبهشت سال ۱۳۹۵ نبود مبلغ زیانی که راننده مسبب حادثه موظف به جبران آن بود معادل ۲۰ میلیون تومان میشد. اما با وجود تبصرههای ۳ و ۴ ماده ۸ قانون بیمه شخص ثالث جدید، مبلغ خسارت قابل جبران دیگر معادل ۲۰ میلیون تومان نخواهد بود.
از آنجائیکه قیمت خودروی صدمه دیده بالاتر از نصف سقف تعهدات بدنی سال ۱۳۹۸ یعنی بالاتر از ۱۸۰ میلیون تومان است بنابراین خودروی مذکور طبق تبصره ۴ ماده ۸ قانون بیمه شخص ثالث مصوب ۱۳۹۵، خودروی نامتعارف محسوب میشود و بایستی مسوولیت مالی راننده مسبب حادثه بر اساس معیار تعریف شده در تبصره ۳ ماده ۸ قانون مذکور تعیین گردد. بر این اساس مسوولیت مالی راننده مسبب حادثه، معادل زیان وارده در یک حادثه رانندگی مشابه و متناظر بر گرانترین خودرو از میان خودروهای دارای قیمت کمتر از ۱۸۰ میلیون تومان است. به عبارت دیگر کارشناس ارزیاب خسارت برای تعیین میزان مسوولیت مالی راننده مسبب حادثه باید دست به یک شبیهسازی بزند و از خود بپرسد اگر به فرض راننده مسبب حادثه بجای خودروی صدمه دیده (خودروی ۴۰۰ میلیون تومانی مورد بحث)، با گرانترین خودرو در بین خودروهای دارای قیمت کمتر از ۱۸۰ میلیون تومان، تصادف میکرد و آسیب متناظر و مشابهی را به خودروی زیاندیده وارد میآورد چقدر باید خسارت میداد. پاسخ ارزیاب خسارت به سوال مذکور همان مبلغی است که راننده مسبب حادثه باید به زیاندیده بپردازد. به دلایل روشن احتمال اینکه این مبلغ بالاتر از ۲۰ میلیون تومان باشد صفر یا نزدیک صفر است بنابراین مبلغ مذکور قطعاً کمتر از ۲۰ میلیون تومان خواهد بود.
اگر مبلغ مذکور به عنوان مثال ۵ میلیون تومان برآورد شود به آن معنی خواهد بود که حداکثر مسوولیت راننده مسبب حادثه طبق قانون بیمه شخص ثالث مصوب ۱۳۹۵ فقط ۵ میلیون تومان است نه ۲۰ میلیون تومان. طبعا اگر سقف پوشش زیان مالی بیمهنامه شخص ثالث راننده مسبب حادثه بالاتر از ۵ میلیون تومان باشد کل این مبلغ را شرکت بیمه پرداخت خواهد کرد. با توجه به اینکه در سال ۱۳۹۸ سقف پوشش زیان مالی بیمهنامههای شخص ثالث ۹ میلیون تومان است بنابراین در مثال مورد بررسی کل مبلغ ۵ میلیون تومان توسط شرکت بیمه ذیربط جبران خواهد شد.
در نتیجه به کلیه دارندگان خودروهای گران قیمت با ارزش بیش از ۱۸۰ میلیون تومان موکدا توصیه می شود که بیمه بدنه داشته باشند تا در صورت حوادث این چنینی با توجه به ارزش شدید قیمت اتومبیل و قطعات آن، کسری خسارت پرداختی را بتوانند از بیمه نامه بدنه جبران کنند.
شایان ذکر است نمایندگی ولایتی، با تخفیفات ویژه گروهی جهت برخی مشاغل و تسهیلات ویژه و با مجوز بازدید تا سقف یک میلیارد و پانصد میلیون تومان و بازدید پس از خسارت در خدمت کلیه بیمه گزاران خواهد بود.
در صورت تمایل به خرید این بیمه نامه، از این لینک استفاده فرمایید.
همچنین می توانید برای مشاوره و راهنمایی صدور و خسارت با شماره های ۰۵۱۳۸۴۴۱۰۳۰ (۸ خط) و همراه ۰۹۱۵۳۰۸۴۹۳۶ تماس حاصل فرمائید.
پیک رایگان در سراسر مشهد
سید عباس رفعتی زاده
بسیار عالی.تو این زمونه که ماشین زیاد شده و قیمت خودروها خیلی بالا رفته بیمه بدنه خیلی کمک کننده هست.
آقای مجتبی ولایتی
بله. با تشکر از شما